POZNASZ GRZYBY – UNIKNIESZ ZATRUCIA
Zbieranie grzybów w naszym kraju było i jest nadal bardzo popularne. Grzyby są chętnie spożywane przez ludzi ze względu na ich walory smakowe i zapachowe. Stanowią ważny element naszego odżywiania, są ważne w naszym życiu. Grzyby zawierają wartości odżywcze : białko, składniki mineralne i tłuszcz.
Są organizmami cudzożywnymi. Grzyby wielokomórkowe są zbudowane z długich, prostych lub rozgałęzionych nitek, czyli strzępek. Część podziemną grzybów stanowią strzępki luźno splecione, a część nadziemną - strzępki ciasno splecione. Owocnik to ciasno splecione strzępki. Owocnik kapeluszowy składa się z dwóch części – trzonu oraz kapelusza. Na kapeluszu można dostrzec rurki (np. u borowika) lub blaszki (np. u muchomora sromotnikowego), właśnie tam znajdują się zarodnie z zarodnikami. Grzyby potrzebują do życia miejsc wilgotnych i słabo nasłonecznionych, dlatego można je znaleźć najczęściej w lasach.
Należy pamiętać, że w naszych lasach występuje wiele gatunków grzybów, które mają działanie toksyczne. Wśród nich występują jeszcze grzyby trujące, jadalne i niejadalne. Najbardziej niebezpieczne są grzyby trujące, które mogą powodować śmiertelne zatrucia pokarmowe. Aby uniknąć poważnych zagrożeń dla zdrowia i życia należy zbierać tylko te grzyby, które dobrze znamy.
Właśnie dlatego z panią Jolantą Szlachtą omówiliśmy ich budowę, znaczenie, a następnie wykonaliśmy plakaty, aby dobrze zapamiętać ich wygląd. W trosce o zdrowie naszych koleżanek i kolegów proponujemy profilaktykę.
Profilaktyka zatruć grzybami: